Рекордна е избирателната активност  се отчита извън страната. Повече от

...
Рекордна е избирателната активност  се отчита извън страната. Повече от
Коментари Харесай

Рекордна активност! Колко българи гласуваха зад граница

Рекордна е изборната активност  се регистрира отвън страната. Повече от 220 хиляди наши сънародници зад граница са дали своят вот на изборите в неделя.

Това разгласи представителят на ЦИК Цветозар Томов. Той напомни, че предходният връх е бил на 4 април, когато са дали своят вот към 180 хиляди души. Забелязваме противоположна наклонност на тази, която имаме в България, гласоподавателите отвън страната демонстрираха по-висока интензивност в сравнение с когато и да било различен път, разяснява Томов. Сравнително по-малко са били недоволствата за закъснение на обработката на документите от секциите в чужбина.

Другият проблем, обвързван с изборите отвън страната, е разпращането на изборните бумаги за втория тур и параметризираните машини, с които ще се гласоподава, тъй като зад граница ще се гласоподава с нови машини, които към този момент пътуват от България. Възможно е да има места, където съществува риск машините да не стигнат в точния момент, осведоми Томов. Говорителят на ЦИК Росица Матева добави, че през днешния ден са получени и сигнали, че съществува възможност да не дойдат и хартиени бюлетини в избрани секционни комисии зад океана, само че от Министерство на външните работи са уверили, че е направена организация и се прави всичко допустимо да бъдат доставени и хартиените бюлетини, и машините. Част от проблемите се дължат и на другите противоепидемични ограничения в другите страни. Цветозар Томов посочи, че по-скоро рисковете са в Австралия и Нова Зеландия, за Северна Америка е дребна вероятността да се стигне до такива проблеми. Ако въпреки всичко има проблеми, ЦИК ще се събере и ще реши какво ще предприеме. 

От Комисията демонстрираха по какъв начин се гласоподава с машина на втория тур на президентските избори. На уеб страницата на ЦИК има и симулатор за машинното гласоподаване на 21 ноември. По-рано през днешния ден беше изтеглен жребият за установяване на реда на обръщенията по Българска национална телевизия и БНР на претендентите за президент и вицепрезидент, участващи в новия избор на 21 ноември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР